Ferenc Rákóczi, Erdel'in soylu Macar ailelerinden birine mensuptu, babası I. Ferenc Rákóczi 1652-1659 arasında Erdel prensi olarak görev yapmıştı. Macaristan'ın bağımsızlığı için Avusturya İmparatorluğu ile çarpışan (1703-1711) Erdel Kralı, Macaristan Prensi Rakoczi II. Ordusu mağlup olunca ilk olarak Polonya, sonra İngiltere ve Fransa'ya yerleşti. Kendisine destek vermek için Çorlulu Ali Paşa'nın sadrazamlığı esnasında padişah Sultan Ahmet (II. Ahmet) tarafından Türkiye'ye davet edildi. Kendisini Fransa'dan getirmek üzere birlik ve kalyon tahsis edildi.
Daveti kabul eden Rakoczi Ferenç II. Generalleri ve bağlıları ile birlikte 1718'de Gelibolu'ya geldiler. Gelibolu'da Erkan ve Tatar Hanı tarafından karşılanan Rakoczi emrine tahsis edilen arabalarla beraber Edirne'ye gitti. BaltacI Mehmet Paşa tarafından karşılanan Rakoczi, Sultan II. Ahmed tarafından kabul edildi.
Osmanlı-Avusturya hükümetlerinin Pasarofça antlaşmasını imzalamasından sonra (1718) Rakoczi ve beraberindekiler İstanbul'a gittiler. Avusturya elçisinin şikayeti üzerine 1720 yılında maiyeti ve bir bölük koruması ile Ereğli üzerinden iki kalyonla Tekirdağʻa gönderilen Rakoczi hükümdar muamelesi gördü. Türk hükümetinin kiraladığı 23 evde misafir olarak kaldılar, Rakoczi günlerini misafir kabul etmekle, yemekler vermek, ava gitmek, Osmanlı hükümetine ikaz edici mektuplar yazmak ve ibadetle geçirdi. Yanında Macar ediplerinden Mikes Kelemen de vardı. Şimdi mülkiyeti Macar Hükümetine ait olan tarihi eve yerleşti. Rakoczi'nin 15 yıl yaşadığı ev halen müzedir. 8 Nisan 1735'te vefat etti.
Rakoczi'nin iç organları Tekirdağ'da Rum mezarlığına, külleri İstanbul'da saint Lazor kilisesinde toprağa verildi. 1906'da gelen bir heyet küllerini doğum yeri olan Kosice (Kassua) şehrine merasimle götürdü.
Şehrimizde bir çeşmesi, Rakoczi Müzesi (Evi) ve 23.8.1994 günü dikilen (Özgürlük Parkında) bir anıtı olan Rakoczi Ferenç'e Il. Türkiye-Macaristan dostluk bağlarının bir köprüsüdür.
Süleymanpaşa Belediyesi web sitesinden alıntıdır.